• Pradžia
  • Verslas
  • Video
  • Būstas
  • Sveikata
  • Auto
  • Turizmas
Verslo.tv
  • Pradžia
  • Verslas
  • Video
  • Būstas
  • Sveikata
  • Auto
  • Turizmas
  • Rekomenduojame

Klementinų sezonas įsibėgėja: išbandykite 3 salotų su klementinais receptus

Šaltasis metų laikas kvepia citrusiniais vaisiais: apelsinais, mandarinais ir klementinais, kurie ne tik pasižymi ypatingu skoniu, bet ir sveikatai naudingomis, imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors be klementinų neįsivaizduojamos gražiausios metų šventės, pirkėjai šiais vaisiais mėgautis pradeda jau vėlyvą rudenį.

„Klementinas – vienas mėgstamiausių šaltojo sezono vaisių, kuris tarp tinklo pirkėjų rikiuojasi populiariausių vaisių sąrašo viršuje. Nors klementinų ar mandarinų pardavimai labiausiai išauga prieš ir per Kalėdas, didelis susidomėjimas šiais vaisias jaučiamas jau dabar. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų šių vaisių asortimentą, kuris atsiduria ir kasdieniuose tinklo pirkėjų krepšeliuose: nuo šviežio derliaus paprastųjų iki natūraliai sunokusių klementinų. Abi šios vaisių rūšys į parduotuves atvyksta iš saulėtosios Ispanijos“, – teigia V. Budrienė.

Natūraliai sunokusių klementinų išskirtinumas, pasak komunikacijos vadovės, yra nepriekaištinga kokybė ir skonis. Natūraliai sunokę klementinai itin sultingi, nes juos nuskynus, jie tiesiai vežami į parduotuves, todėl išlieka šviežiausi. Be to, jie puikiai atrodo lėkštėje – tokie klementinai dažniausiai parduodami dar su šakelėmis.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis?

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad nors klementinai išvaizda gali priminti ir mažus apelsinus, tačiau iš tikrųjų tai yra ne apelsinų, bet mandarinų rūšis. Kaip teigia ekspertė, klementinai gimė labai neseniai – XIX a. pabaigoje, sukryžminus saldųjį apelsiną su mandarinais.

Pasak jos, klementinai iš kitų mandarinų rūšių išskiria ryškesniu skoniu, apvalesne forma ir turi mažiau citrinos rūgšties nei apelsinai. Jų žievelė yra sodriai oranžinės spalvos, paviršius –  glotnus ir blizgus. Beje, šie vaisiai lupasi itin lengvai ir turi vieną išskirtinį bruožą – juose beveik niekada nėra sėklyčių. Būtent dėl šių priežasčių klementinai greitai didelio populiarumo sulaukė visame pasaulyje.

„Norint išsirinkti kokybiškus klementinus – dėmesį atkreipti reikėtų į keletą dalykų: dydį, svorį, kietumą, kvapą bei spalvą. Didesni klementinai įprastai būna saldesni, o mažesni turi daugiau rūgštumo. Renkantis klementinus dėmesį reikėtų atkreipti ir į svorį: sunkesnis vaisius bus sultingesnis. Tobulai prinokęs klementinas neturėtų būti nei per kietas, nei per minkštas. Lengvai spustelėjus jis turėtų šiek tiek pasispausti ir grįžti į pradinę formą“, – teigia J. Sabaitienė.

Anot ekspertės, renkantis klementinus, kaip ir visus kitus vaisius reikėtų atkreipti dėmesį į jo kvapą, kuris turėtų priminti mandarinus, bei spalvą – klementinai turėtų būti blizgios odos, ryškiai oranžiniai. Venkite vaisių, ant kurių matomos blyškios dėmės ar žalios spalvos salelės šalia stiebo ar odos – žalia spalva rodo, kad klementinai dar nėra iki galo prinokę, pataria J. Sabaitienė.

Su kuo derinti?

Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė, klementinai kulinarijoje labai mėgstamas ingredientas. Visgi, pasak jos, nors klementinai, mandarinai ar apelsinai dažniausiai asocijuojasi su įvairiausiais desertais: ledais, šerbetais, sorbetais, pyragais, tortais, keksiukais ar kitais saldėsiais – klementinai yra dažnai naudojamas ruošiant ne tik saldžius, bet ir pikantiškus patiekalus.

Klementinai derinami su įvairiomis mėsos rūšimis, tačiau juos ypatingai mėgstama naudoti prie paukštienos: vištienos, kalakutienos ar antienos patiekalų. Visgi, pasak ekspertės, šie vaisiai puikiai tinka ir prie jautienos ar kiaulienos. Klementinai dažnai derinami ir prie baltos žuvies, tokios kaip menkė ar paltusas. Jais gardinamos ir įvairiausios salotos.

„Šie vaisiai puikiai dera su raudonaisiais svogūnais, žalumynais, tokiais kaip gražgarstės, špinatai ar bazilikai, avokadu, burokėliais, pankoliais. Salotas ar kitus užkandžius, kuriuose naudojami klemetinai, galima drąsiai gardinti mėlynuoju ar rikotos sūriu bei įvairiausiais vytintais ar rūkytais kumpiais, pavyzdžiui, parmos ar serano. Be to, klementinų sultys puikiai dera gaminant įvairiausius padažus. Dažniausiai šie vaisiai maišomi su spanguolėmis ar figomis, netgi cinamonu, o tokiais padažais gardinamos salotos ar mėsos patiekalai“, – sako ekspertė ir patiekalų su klementinais siūlo pasigaminti namuose bei dalijasi keliais, paprastai paruošiamais salotų su klementinais receptais.

Burokėlių ir klementinų salotos

Jums reikės:

4 vnt. vidutinio dydžio burokėlių

8-10 vnt. klementinų

1 vnt. raudono svogūno

3 valg. šaukšt. balzaminio acto

3 valg. šaukšt. medaus

3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus

1 valg. šaukšt. grūdėtų garstyčių

2-3 skiltelių česnako

Žiupsnelio druskos, pipirų

Pagaminimas:

Burokėlius sudėkite į 160 laipsnių orkaitę ir kepkite 20–30 minučių arba kol suminkštės. Tada nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Klementinus nulupkite ir sumaišykite su burokėlių griežinėliais bei žiedais pjaustytais svogūnais. Atskirame dubenėlyje sumaišykite balzaminį actą, medų, garstyčias, alyvuogių aliejų, įspauskite česnako, viską gerai išmaišykite ir užpilkite gautu padažu burokėlių salotas.

Špinatų ir klementinų salotos su ožkos sūriu

Jums reikės:

5 puodelių špinatų

4-5 nuluptų ir susmulkintų klementinų

1/4 puodelio nesūdytų, skrudintų migdolų

1/4 nedidelio, plonais griežinėliais supjaustyto raudonojo svogūno

Puodelio susmulkinto ožkos sūrio

3 šaukštų alyvuogių aliejaus

Šaukšto obuolių acto

2 arbatinių šaukštelių medaus

Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų

Pagaminimas:

Padažui sumaišykite alyvuogių aliejų, obuolių actą, medų, druską ir pipirus. Tuomet į didelį dubenį sudėkite špinatus, klementinų skilteles, raudonąjį svogūną, migdolus ir ožkos sūrį. Padažu apšlakstykite salotas ir viską gerai išmaišykite.

Klementinų salotos su riešutais

Jums reikės:

Kelių saujų gražgarstės lapų

Kelių klementinų

Susmulkinto svogūno

Kelių susmulkintų salierų

Šlakelio citrinos sulčių

Šlakelio mėgstamo aliejaus

Saujos mėgstamų smulkintų riešutų

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Pagaminimas:

Į didelį indą sudėkite žalumynus, salierus, svogūnus ir klementinų skilteles. Viską gerai išmaišykite. Aliejų sumaišykite su citrinų sultimis, pipirais ir druska. Padažu užpilkite salotas ir apibarstykite riešutais. Salotas papuoškite likusiomis klementinų skiltelėmis. Skanaus!

Kiti įrašai
Skaityti

Naminiai užkandžiai: kaip pasigaminti burnoje tirpstančių vaisių ir daržovių traškučių

Skaityti

Pokyčiai m.Parking ir m.Ticket – nuo šiol veiks PIN kodas, grįžta atsiskaitymas kortelėmis

Skaityti

Vilnius kviečia karantino pasivaikščiojimus gamtoje derinti su apsitvarkymu

NAUJIENOS

Vaistinių atstovai atsako į svarbiausius klausimus: dėl kalio jodido tablečių ir paramos vaistais Ukrainos gyventojams

Veterinariniai vaistai vaistinėse parduodami Europoje, Lietuvoje vis dar ne – kodėl?

Pilaitės gimnazija sieks tapti rajono bendruomenės centru

Ateities miestų reitinge Vilnius pakilo į antrą vietą

Vilnius skelbia sporto projektų konkurso nugalėtojus – išdalins rekordinę 800 tūkst. eurų sumą

Mitai apie pensijų anuitetus: Pinigai nukeliaus „Sodros“ išmokoms, nebus mokami visą gyvenimą

VERSLAS

Didesnės socialinės garantijos – ir medikams, ir specialistams, dirbantiems COVID-19 židiniuose

Nuo šiol Vilniaus kapinių administravimu rūpinsis „Ecoservice“

Lietuvos gamintojai aprūpins šalies medikus ir vienkartiniais antbačiais

Griežtinami higienos reikalavimai prekybos vietose

Lauko kavinių startas Kaune: neišvengiamos mokesčių lengvatos ir daugiau erdvės po atviru dangumi

Ketvirtadienį gali pradėti veikti visos parduotuvės

BŪSTAS

Antakalnio rajone planuojamas naujas daugiabutis

Dviejų parduodamų objektų Žvėryne plėtrai – konkretūs Vilniaus savivaldybės lūkesčiai

Istoriniame Vilniaus kvartale atidengtas XIX a. grindinys bus išsaugotas

Statybos mieste: Vilnius rado dar vieną būdą pasirūpinti pėsčiųjų saugumu

Pritarta naujo pėsčiųjų tilto projektui – įgyvendinimas priklausys nuo aplinkinių teritorijų virsmo

Gyventojai delsia jungtis prie plečiamos centralizuotų nuotekų surinkimo sistemos

SVEIKATA

Skani kava namuose – misija įmanoma: paprastos taisyklės, kurioms nereikės specialių įgūdžių

Naujausios ultragarso technologijos profilaktikai ir sunkių ligų diagnostikai

Vilnius skelbia, kokie saugumo reikalavimai taikomi viešajame transporte

Sergant vaikui, už maistą darželiuose mokėti nebereikės nuo pirmos dienos

spa centrai

SPA centruose, sanatorijose – tik individualūs užsiėmimai

Vilniuje sustiprinančiąja vakcinos nuo COVID-19 doze pasiskiepyti galima daugiau nei pusšimtyje vietų

AUTO

Atnaujinama registracija į motociklų ir krovininio transporto vairavimo egzaminus

Pirkti elektromobilius gyventojus skatins kompensacinės išmokos

Išmaniosios kameros Senamiestyje palengvins eismo pokyčių analizę ir kontrolę

Gatves valyti trukdantys automobiliai sostinėje bus nutempiami priverstinai

Nuo vasario 22 dienos – laikini eismo pokyčiai sostinės Verkių gatvėje

Dėl baigiamųjų darbų ties „Mega“ – laikini eismo pokyčiai

TURIZMAS

Jeruzalės tvenkinio parkas bus atvertas lankytojams

Nuo sofos ant dviračio persėsti kviečia „Škoda atradimai“

Vilniaus savivaldybė sporto iniciatyvų projektams paskirstė 0,7 mln. Eur

Turizmo sektorius nori aiškesnių ir greitesnių sprendimų dėl pagalbos

Kur keliauti lėktuvu rudenį ir žiemą: Lietuvos oro uostuose startavo naujos skrydžių kryptys

Kultūros sostinė kviečia Kauną priimti iššūkį – nė žingsnio be kultūros!

Gradiali
Verslo.tv
Verslo straipsniai, patarimai, įžvalgos 2020-2022 ©
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt / skaitome.lt / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Įrašykite raktažodį ir spauskite Enter.