• Pradžia
  • Verslas
  • Video
  • Būstas
  • Sveikata
  • Auto
  • Turizmas
Verslo.tv
  • Pradžia
  • Verslas
  • Video
  • Būstas
  • Sveikata
  • Auto
  • Turizmas
  • Sveikata

Maistingi ir skoniu stebinantys patiekalai iš lęšių

Jeigu norite į savo racioną įtraukti daugiau augalinės kilmės maisto, lęšiai – puikus pasirinkimas tiek maistingiems pietums, tiek vakarienei. Šiuose nedideliuose ankštiniuose augaluose yra baltymų ir skaidulų, juos lengva paruošti, be to, lęšiai pasižymi ir ypatingu skoniu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sveikatai naudingas maistas, toks kaip lęšiai, dažnai patenka į pirkėjų krepšelius. 

Skirtingos rūšys – skirtingi skoniai 

„Įvairiausios maistingos kruopos ar lęšiai – mėgstami pirkėjų. Būtent todėl esame paruošę gausų jų asortimentą: nuo konservuotų, žaliųjų iki ekologiškų raudonųjų lęšių. O skubantiems, tačiau ieškantiems sveikesnių alternatyvų paruošėme ir kulinarijos naujovių. Viena jų – nuo seno lietuvių pamėgti, tradiciniai Žemaičių blynai, įdaryti lęšiais“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, sako, kad lęšiai pasižymi ypatinga nauda sveikatai. Lęšiuose gausu skaidulų, folio rūgšties ir kalio, todėl jie yra puikus pasirinkimas norint pagerinti širdies veiklą, kraujospūdį bei valdyti cholesterolio kiekį kraujyje. Lęšiuose yra gausu geležies, vitamino B1, kuris padeda palaikyti pastovų širdies ritmą. Lęšių įtraukimas į kasdienę mitybą gali padėti kovoti su stresu, nemiga. Be to, lęšiai gerina bendrą organizmo tonusą bei stiprina imunitetą. Lęšiuose gausu ląstelienos ir beveik nėra riebalų. Lęšiuose yra nedaug kalorijų. 100 gramų jų yra vos 116,4.

„Lęšiai – itin palankus ingredientas. Juos galima labai įvairiai įtraukti į racioną ir netgi keisti jais tradiciniuose patiekaluose naudojamą mėsą. Vis dėlto – tai savito skonio ingredientas, todėl prieš leidžiantis į eksperimentus reikėtų pagalvoti apie galutinį patiekalo variantą. Skirtingų rūšių lęšiai pasižymi skirtingomis skoninėmis savybėmis. Pavyzdžiui, rudųjų lęšių skonis yra pakankamai žemiškas, žalieji lęšiai kažkiek primena pipirą, o raudonieji yra pakankamai saldūs“, – pasakoja „Iki“ atstovė.

Kur juos panaudoti? 

Anot V. Juodkazienės, lęšiai mėgstami ir Europos šalyse, Australijoje, ir Amerikoje, visgi, bene daugiausiai jų valgoma yra Indijoje. Beveik kiekviename tradiciniame indiškame meniu yra bent vienas lęšių patiekalas. Be to, jie yra svarbus maistinių medžiagų šaltinis milijonams šios šalies vegetarų. Indijoje lęšių auginimas prasidėjo dar 2500 m. pr. Kr. Šiuo metų lęšių šioje šalyje auginama daugiau nei 50 skirtingų veislių.

„Lęšiai kulinarijoje panaudojami labai įvairiai. Iš jų verdamos košės, lęšiai naudojami įvairiausioms sriuboms ar troškiniams virti, jais galima gardinti karius. Be to, vegetarai ar veganai iš lęšių kepa kepsnius ar kotletus. Lęšiai gali būti naudojami ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas. Jie puikiai dera su įvairiausios rūšies mėsa, žuvimi, baklažanais, svogūnais, česnakais, špinatais, ožkos sūriu ar feta, pomidorais, paprikomis. Lęšius skanu gardinti citrinos sultimis, petražolėmis, prie jų labai dera ir čiobreliai, imbieras, ciberžolė“, –kalba „Iki“ ekspertė.

Be to, lęšius paprasta ir paruošti. Nebūtina, bet prieš ruošiant lęšius galima pamirkyti vandenyje – taip sutrumpinamas jų virimo laikas. Prieš gaminant lęšius reikėtų nuplauti šaltu vandeniu, nuskalauti ir nusausinti, tuomet virti pasūdytame vandenyje. Paprastai lęšiai verda apie 15–20 minučių.

„Iki“ ekspertė dalijasi ir trimis nepaprasto skonio receptais su lęšiais.

Raudonųjų lęšių troškinys su mėsos kukuliais

Jums reikės:

  • 350 g raudonųjų lęšių
  • 200 g svogūnų
  • 2 česnako skiltelių
  • 1 a. š. druskos
  • 1 a. š. ciberžolių
  • 1 a. š. rūkytos maltos paprikos
  • ¼ a. š. kajeno pipirų
  • 1 skardinės konservuotų pomidorų
  • 400 ml vandens
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 150 g. šviežių špinatų

Mėsos kukuliams:

  • 250 g maltos veršienos
  • 1 mažo svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 kiaušinio
  • 3 v. š. džiūvėsėlių
  • 100 ml pieno
  • ½ a. š. druskos
  • ¼ a. š. juodųjų pipirų

Gaminame:

Į maltą veršieną įmaišykite susmulkintą svogūną bei išspaustą česnaką, įmuškite kiaušinį, suberkite džiūvėsėlius, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir užpilkite pienu. Viską gerai išmaišykite ir iš gautos masės suformuokite mėsos kukulius. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir vartydami apie 7–8 minutes kepkite mėsos kukulius, kol jie iš visų pusių gražiai apkeps. Į puodą su įkaitintu aliejumi suberkite susmulkintus svogūnus ir kepkite, kol jie suminkštės. Tuomet berkite susmulkintą česnaką, kajeno pipirus bei rūkytą papriką. Vos pajusite atsiskleidžiantį aromatą, sudėkite į puodą lęšius, užpilkite juos vandeniu bei sutrintais konservuotais pomidorais ir viską troškinkite apie 10 minučių. Prieš baigiant troškinti, į puodą suberkite ciberžoles bei špinatus. Troškinį patiekite su mėsos kukuliais.

Lęšių troškinys su grybais ir polenta

Jums reikės:

  • 200 g lęšių
  • 150 g svogūnų
  • 2 skiltelių česnako
  • 100 g morkų
  • 1 a. š. rūkytos maltos paprikos
  • ½ a. š. maltų kalendrų
  • 1 džiovintos aitriosios paprikos
  • ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų
  • 1 a. š. druskos
  • 500 ml vandens
  • 250 g pievagrybių
  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 250 g polentos (kukurūzų kruopų)
  • 1 a. š. sviesto
  • 2 v. š. tarkuoto parmezano sūrio
  • šviežių petražolių, raudonėlių ir baziliko lapelių

Gaminame:

Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir pakepinkite susmulkintus svogūnus apie 5 minutes. Į keptuvę suberkite susmulkintą česnaką, supjaustytas morkas, apibarstykite kalendromis, juodaisiais pipirais bei susmulkinta aitriąja paprika ir maišydami viską kepkite aukštoje temperatūroje apie 1–2 minutes. Tuomet į keptuvę sudėkite lęšius, užpilkite vandeniu, įberkite druskos bei rūkytos paprikos ir troškinkite apie 20 minučių. Kol lęšiai troškinasi, paruoškite pievagrybius. Kitoje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir iš abiejų pusių apkepkite griežinėliais supjaustytus grybus. Išvirkite polentą pasūdytame vandenyje, naudodamiesi instrukcijomis ant pakuotės. Košei baigiant virti, įdėkite sviestą, suberkite didžiąją dalį turimo tarkuoto parmezano sūrio ir viską gerai išmaišykite. Patiekite lęšių troškinį su polenta bei pievagrybiais, apibarstykite likusiu tarkuotu parmezano sūriu bei šviežiomis žolelėmis pagal skonį.

Lęšių troškinys su daržovėmis ir dešrelėmis

Jums reikės:

  • 200 g žaliųjų lęšių
  • 100 g svogūnų
  • 100 g morkų
  • 150 g cukinijų
  • 200 g saldžiųjų bulvių
  • 2 saujų pjaustytų „kale“ kopūsto lapų
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 a. š. druskos
  • ½ a. š. maltų kmynų
  • ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų
  • ½ a. š. maltų aitriųjų paprikų
  • 4 šaltai rūkytų dešrelių
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v. š. smulkintų petražolių
  • 1.2 l vandens

Gaminame:

Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apie 3 minutes pakepinkite susmulkintus svogūnus. Apibarstykite kmynais, juodaisiais pipirais, aitriosiomis paprikomis, išspauskite česnaką ir maišydami trumpai apkepkite aukštoje temperatūroje. Suberkite kubeliais supjaustytas saldžiąsias bulves bei morkas ir kepkite dar 5 minutes. Tuomet į keptuvę supilkite vandenį, suberkite lęšius, supjaustytas dešreles, cukinijas ir troškinkite apie 15 minučių. Galiausiai sudėkite „kale“ kopūsto lapus ir patroškinkite dar 5 minutes. Prieš patiekiant, papuoškite troškinį petražolėmis.

Kiti įrašai
kakavos sviestas
Skaityti

Kuo gali būti naudingas kakavos sviestas?

magnis
Skaityti

Įvardijo ženklus, kuriuos siunčia organizmas, jei trūksta magnio

igaamžiškumas
Skaityti

Vyrų sveikatos atmintinė: „Eurovaistinės“ farmacininkas atskleidžia 4 žingsnius ilgametės sveikatos link

Apsauga nuo saulės
Skaityti

Vaistininkė apie kremų nuo saulės matematiką, soliariumą prieš atostogas ir odos apsaugą

Skaityti

Dietologės įžvalgos: kaip atpažinti stresinį valgymą

Skaityti

Odontologė paneigė tris didžiausius mitus apie dantų protezavimą

Skaityti

Trys patiekalai iš kiaulienos ant grilio: išbandykite ypatingo skonio receptus

Skaityti

Tarptautinei matematikos dienai – 6 produktai, gerinantys protinę veiklą

Skaityti

Skrandžio mažinimo operacija gali visiškai pakeisti nutukusio žmogaus gyvenimą

Skaityti

Patalpų oro svarba: kaip sumažinti jo užterštumą ir apsaugoti sveikatą

Skaityti

Glaukoma – regėjimo vagis

Skaityti

Perspėja apie bundančias erkes: dar nevėlu pasiskiepyti nuo erkinio encefalito

Skaityti

Tobulai netobuli: ar kūno asimetriją gali ištaisyti chirurgo peilis?

Skaityti

Mažiau yra daugiau – kiek reiktų valgyti riebalų, druskos, cukraus

Skaityti

Skani kava namuose – misija įmanoma: paprastos taisyklės, kurioms nereikės specialių įgūdžių

NAUJIENOS

Vaistinių atstovai atsako į svarbiausius klausimus: dėl kalio jodido tablečių ir paramos vaistais Ukrainos gyventojams

Veterinariniai vaistai vaistinėse parduodami Europoje, Lietuvoje vis dar ne – kodėl?

Pilaitės gimnazija sieks tapti rajono bendruomenės centru

Ateities miestų reitinge Vilnius pakilo į antrą vietą

Vilnius skelbia sporto projektų konkurso nugalėtojus – išdalins rekordinę 800 tūkst. eurų sumą

Mitai apie pensijų anuitetus: Pinigai nukeliaus „Sodros“ išmokoms, nebus mokami visą gyvenimą

VERSLAS

„Vilniaus vandenys“ papildomai skirs 300 tūkst. Eur vandens tinklų išplovimui Naujamiestyje

Į Lietuvos įmones atvykstantys užsieniečiai 2 savaites negali dirbti

Kuriama pasaulinė „YAMAHA“ motociklų ir motorolerių reklama, filmavimams pasirinktas Vilnius

Vyriausybė numato kompensuoti verslui dalį nuomos, sako S. Skvernelis

Griežtinami higienos reikalavimai prekybos vietose

Ūkininkų turgeliams Kaune – padidintas dėmesys ir įspėjimai dėl karantino pažeidimų

BŪSTAS

Sprendimai dėl daugiabučių renovacijos ir vieši aptarimai – tik nuotoliniu būdu

Sostinėje bus moderniai rekonstruotas Mykolo Biržiškos gimnazijos sporto aikštynas

Vilniuje svarstomi nauji daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros tarifai: užkirs kelią būstų administratorių piktnaudžiavimams

Sutriko statybą leidžiančių dokumentų išdavimo procesas

Vilniaus medžius nuo žalingo druskų poveikio vėl saugos aptvėrimai

Svarbus precedentas: Vilniaus savivaldybė teisme apgynė sprendimą, saugantį urbanistinę darną

SVEIKATA

Šiemet registruoti du maliarijos atvejai. Per dešimtmetį mirė trys asmenys

Dėl pandemijos pasaulyje sutriko imunizacijos paslaugų tiekimas

Skiepai nuo erkinio encefalito – visiems pedagogams

Padidėjęs cholesterolis: kokią įtaką tam daro karantinas

Savaitgalio pusryčiai namuose? Jums tereikia vieno recepto, kuris patiks visiems

rankų plovimas

Tinkama rankų higiena būtina, siekiant apsisaugoti nuo infekcijų

AUTO

Apklausos: sostinės gyventojai ir verslininkai palaiko kilpinio eismo įvedimą

Pailsėkime nuo automobilio: rugsėjo 22-ąją viešuoju transportu Kaune keliausime nemokamai

Vilniuje 4 nauji matuokliai: fiksuos greičio, A juostų, raudono šviesoforo signalo pažeidimus

Atnaujinama registracija į motociklų ir krovininio transporto vairavimo egzaminus

Oficialu: Vilniuje bus devyni nauji viešojo transporto maršrutai, kursuos elektriniai autobusai

Vilnius ragina rangovus: karantinas – idealus metas darbams gatvėse ir prie jų

TURIZMAS

paspirtukai

„Bolt“ ankstina elektrinių paspirtukų sezono pradžią: nuo šiandien paslauga veikia Vilniuje

Vilniuje atgimsta kultūra: grįžta renginiai po atviru dangumi, menininkai gaus stipendijas

Į Vilniaus knygų mugę – viešuoju transportu ir specialiu maršrutu

Jau greitai Vilniuje – muziejų ir kino edukacinės programos

Kaunas pristato naują ir gaivų „Like Bike“ maršrutą aplink Kauno fontanus

Daugiataučiame Vilniuje – dekoratyvinė gatvės lentelė moldavų kalba

Gradiali
Verslo.tv
Verslo straipsniai, patarimai, įžvalgos 2020-2022 ©
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt / skaitome.lt / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Įrašykite raktažodį ir spauskite Enter.