• Pradžia
  • Verslas
  • Video
  • Būstas
  • Sveikata
  • Auto
  • Turizmas
Verslo.tv
  • Pradžia
  • Verslas
  • Video
  • Būstas
  • Sveikata
  • Auto
  • Turizmas
  • Sveikata

Mažiau yra daugiau – kiek reiktų valgyti riebalų, druskos, cukraus

Esame įpratę manyti, kad druska, cukrus ir riebalai yra didžiausi mūsų priešai, bet iš tiesų be šių produktų organizmas negebėtų tinkamai funkcionuoti. Kita vertus, per didelis jų vartojimas gali sukelti rimtų problemų. Taigi, norėdami būti sveiki, privalome atrasti balansą ir išmokti tinkamai įtraukti druską, cukrų bei riebalus į savo mitybą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai daug dėmesio skiria sveikesniems maisto produktams, populiarėja ekologiško maisto kategorija. 

„Pastebime, kad sveikatingumo tendencijas perimančių tinklo pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ekologiškas maistas: nuo pieno, mėsos iki saldumynų ir netgi gėrimų. Populiariausios prekės yra ekologiška varškė, natūralus jogurtas, vištų kiaušiniai, viso grūdo duona. Be to, pirkėjai renkasi ir desertus, kuriuose yra mažiau cukraus, nėra laktozės ar glitimo. Esame paruošę platų asortimentą kiekvieno skoniui“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė, Vilma Juodkazienė, sako, kad sveika mityba priklauso nuo to, ar žmogus suvartoja jam būtinų maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, skaidulų bei įvairių vitaminų, todėl norint užtikrinti subalansuotą mitybą reikia valgyti kuo įvairesnį maistą. Be to, svarbu nepamiršti skaityti etikečių, sekti perkamų produktų sudėtį, kad žinotume suvartojamą druskos, cukraus, riebalų kiekį. V. Juodkazienė dalijasi ir keliais įdomiais faktais apie šias maisto produktų sudedamąsias dalis: kiek ko reikėtų suvartoti, o ko – privengti.

Riebalai.  Ko gero, yra patys nemėgstamiausi iš visų šių trijų produktų, tačiau jie itin svarbūs tinkamam organizmo funkcionavimui. Be abejo, privalome nemaišyti gerųjų ir blogųjų riebalų. Gerieji riebalai, dar žinomi kaip polinesočiosios riebalų rūgštys, padeda užtikrinti tinkamą širdies ir kraujagyslių sistemos funkcionavimą ir sumažina šios sistemos ligų tikimybę. Šių riebalų randama riešutuose, augaliniuose aliejuose, mėsoje, žuvyje ir kai kuriuose vaisiuose, pavyzdžiui, avokaduose. Vis dėlto blogųjų riebalų – transriebalų ir sočiųjų riebalų rūgščių – iš tiesų derėtų privengti, nes vartojami dideliais kiekiais, jie gali pakenkti sveikatai. Per didelis blogųjų riebalų vartojimas didina blogojo ir mažina gerojo cholesterolio kiekį kraujyje, kai kuriais atvejais gali sukelti uždegiminius procesus, paskatinti širdies ligas ar sukelti diabetą.

Druska. Ji sudaryta iš dviejų mineralų – natrio ir chlorido. Tiesa, kai kuriose druskose pasitaiko ir kalcio, kalio, cinko bei geležies pėdsakų. Visi šie mineralai yra svarbūs elektrolitai, kurie padeda reguliuoti skysčius, neurotransmisiją – nervinių impulsų perdavimo procesus, užtikrina tinkamą raumenų funkcijos veikimą. Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvartoti 6 gramus, kitaip tariant – vieną arbatinį šaukštelį druskos, kad padėtume organizmui tinkamai funkcionuoti. Sūrių produktų mėgėjai druskos neretai suvartoja daugiau, tačiau vienkartinis ar laikinas rekomenduojamo kiekio viršijimas dar nereiškia, kad žmogus iškart susidurs su sveikatos problemomis. Mūsų organizmas, gavęs per daug natrio, iškart reaguoja, siekdamas išlaikyti šio mineralo ir skysčių organizme balansą – štai kodėl po sūraus maisto taip kankina nenumalšinamas troškulys ir norisi gerti daug vandens. Tokiu būdu natrio kiekis organizme subalansuojamas ir grėsmės, galima sakyti, nebėra. Žinoma, ilgalaikis vartojamo druskos kiekio viršijimas gali išbalansuoti organizmą ir turėti neigiamų pasekmių širdies bei kraujagyslių sistemai.

Cukrus. Kaip ir daugelis kitų angliavandenių, cukrūs yra svarbi kasdienės mitybos dalis. Jis suteikia mums energijos ir jėgų, reikalingų kasdienėms funkcijoms atlikti. Vis dėlto ne visi cukrūs vienodi. Organizmui reikalingi natūralūs cukrūs – tie, kuriuos gauname iš vaisių ar daržovių, o štai rafinuotų ar perdirbtų, tokių kaip mums įprastas baltas cukrus, suteikiantis tik laikinos energijos, reikėtų vengti. Per didelis tokio cukraus vartojimas yra viena iš pagrindinių nutukimo priežasčių. Būtent fruktozė, kurios yra perdirbtuose maisto produktuose, skatina alkio jausmą, be to, sutrikdo leptino hormono, reguliuojančio sotumo jausmą, funkciją, taigi, nuolat jaučiamės alkani ir negalime sustoti valgyti. Per dideli rafinuoto cukraus kiekiai siejami ir su širdies ligomis bei odos ląstelių senėjimo procesų greitėjimu.

Visgi, kaip teigia „Iki“ atstovė, nė vieno iš minėtų produktų visiškai pašalinti iš mitybos negalima. Vienintelis dalykas, kurį turime padaryti, tai išmokti palaikyti šių produktų suvartojamo kiekio balansą. Dėl to rekomenduojame kur kas dažniau gamintis maistą namuose, kad cukraus, druskos ir riebalų kiekio kontrolę turėtumėte savose rankose. Stenkitės atsisakyti riebios mėsos, ja lepinkitės tik retkarčiais ir dažniau rinkitės liesesnę vištieną ar kalakutieną. Maistą dažniau kepkite orkaitėje, o ne keptuvėje, o jei kepate aliejuje, naudokite nedidelį šlakelį augalinio, geriausia alyvuogių, aliejaus. Įpraskite kavą ir arbatą gerti be cukraus, o druską į patiekalus berkite tik pačioje gamybos pabaigoje – iš anksto pasūdytas maistas terminio apdorojimo metu praranda savo skonį, todėl vis norisi įdėti daugiau prieskonių.

Kiti įrašai
kakavos sviestas
Skaityti

Kuo gali būti naudingas kakavos sviestas?

magnis
Skaityti

Įvardijo ženklus, kuriuos siunčia organizmas, jei trūksta magnio

igaamžiškumas
Skaityti

Vyrų sveikatos atmintinė: „Eurovaistinės“ farmacininkas atskleidžia 4 žingsnius ilgametės sveikatos link

Apsauga nuo saulės
Skaityti

Vaistininkė apie kremų nuo saulės matematiką, soliariumą prieš atostogas ir odos apsaugą

Skaityti

Dietologės įžvalgos: kaip atpažinti stresinį valgymą

Skaityti

Odontologė paneigė tris didžiausius mitus apie dantų protezavimą

Skaityti

Maistingi ir skoniu stebinantys patiekalai iš lęšių

Skaityti

Trys patiekalai iš kiaulienos ant grilio: išbandykite ypatingo skonio receptus

Skaityti

Tarptautinei matematikos dienai – 6 produktai, gerinantys protinę veiklą

Skaityti

Skrandžio mažinimo operacija gali visiškai pakeisti nutukusio žmogaus gyvenimą

Skaityti

Patalpų oro svarba: kaip sumažinti jo užterštumą ir apsaugoti sveikatą

Skaityti

Glaukoma – regėjimo vagis

Skaityti

Perspėja apie bundančias erkes: dar nevėlu pasiskiepyti nuo erkinio encefalito

Skaityti

Tobulai netobuli: ar kūno asimetriją gali ištaisyti chirurgo peilis?

Skaityti

Skani kava namuose – misija įmanoma: paprastos taisyklės, kurioms nereikės specialių įgūdžių

NAUJIENOS

Vaistinių atstovai atsako į svarbiausius klausimus: dėl kalio jodido tablečių ir paramos vaistais Ukrainos gyventojams

Veterinariniai vaistai vaistinėse parduodami Europoje, Lietuvoje vis dar ne – kodėl?

Pilaitės gimnazija sieks tapti rajono bendruomenės centru

Ateities miestų reitinge Vilnius pakilo į antrą vietą

Vilnius skelbia sporto projektų konkurso nugalėtojus – išdalins rekordinę 800 tūkst. eurų sumą

Mitai apie pensijų anuitetus: Pinigai nukeliaus „Sodros“ išmokoms, nebus mokami visą gyvenimą

VERSLAS

„Vilniaus vandenys“ šiais metais į infrastruktūrą investuos dvigubai daugiau negu pernai

Nauji miesto dokumentai leis drąsiau planuoti ateitį

Reforma po reformos, tačiau neįgalieji vis dar be darbo, o darbdaviai be darbuotojų

Įvertintas Lietuvos pasirengimas stoti į Tarptautinę energetikos agentūrą

Lietuva ir Lenkija atveria sienas vykstant darbo, verslo ar studijų reikalais

pinigai

Seimo komitetas: subsidijas darbuotojams siūloma apmokestinti

BŪSTAS

Vilniečiams siunčiamos vidutiniškai 9 proc. mažesnės sąskaitos už vasario mėnesio šildymo ir karšto vandens paslaugas

Apelsinai – ne tik gardiems receptams, bet ir tvaresniems papuošimams

Buvę Lazdynų baseino statytojai įtraukti į Nepatikimų tiekėjų sąrašą

Vilnius tobulins Neries kairiosios krantinės projektą

Šildymo sezonas Vilniuje artėja, namų administratoriai neparuošę daugiau nei pusės miesto pastatų

SVEIKATA

Gerosios bakterijos: gyvos ar leisgyvės?

Dažniausiai užduodami klausimai dėl naujojo koronaviruso ir rekomendacijų gyventojams

Dažniausi klausimai apie vitaminą D: kiek iš tiesų jo reikia, kada gerti, ar galima perdozuoti?

„Magnum“ AS siekia įsigyti „Apotheca Vaistinė“ vaistinių tinklą Lietuvoje

Patalpų oro svarba: kaip sumažinti jo užterštumą ir apsaugoti sveikatą

Įstaigos, siūlančios atlikti greituosius testus koronavirusinei infekcijai, tą daro nelegaliai

AUTO

Prasideda dar vienos Kauno arterijos renesansas: atnaujinama Kovo 11-osios gatvė

KET pažeidėjai Vilniuje jau gauna įspėjimus – po jų seks nutempimas

Oficialu: Vilniuje bus devyni nauji viešojo transporto maršrutai, kursuos elektriniai autobusai

Teismai dėl ekologiškų Klaipėdos autobusų baigėsi neįtikėtinai

Net 80-yje Vilniaus perėjų įrengiamas saugus kryptinis apšvietimas

SAM teikia rekomendacijas keleivių pavežėjams

TURIZMAS

Bendruomenių „Fluxus festivalis 2020“ – kopsime ar nekopsime į Parodos kalną?

Jau greitai Vilniuje – muziejų ir kino edukacinės programos

Sostinės senamiesčio laukia pokyčiai: Vilniaus Jonušo Radvilos rūmai atgims kaip išskirtinis meno muziejus

Siekiant valdyti rizikas, nustatyti reikalavimai atvirose erdvėse įsikūrusiems traukos objektams

Visuomenei planuojama atverti Klaipėdos švyturį

Nepriklausomybės minėjimas kitaip: Vilniaus restoranuose atsiskleis laisvės skonis

Gradiali
Verslo.tv
Verslo straipsniai, patarimai, įžvalgos 2020-2022 ©
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt / skaitome.lt / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Įrašykite raktažodį ir spauskite Enter.